پیامهای والد - بالغ - کودک
مفهوم تحلیل تبادلی به عنوان راهی برای سنجش ارتباطات، در اوائل دهه 1960 ، توسط اریک برن وارد محدوده علم روانشناسی شد. برن فرض کرد که هر شخص سه من درون خود نهفته دارد: من والد ، من بالغ و من کودک. در هر روز مفروض، شما به احتمل زیاد مدتی را در هر یک از این سه وضعیت میگذرانید، هر یک از این من» ها به شیوه خود، بر نحوه رفتار شما تأثیر میگذارد. سبک برقراری ارتباط شما تا حد زیـادی بسته به این امـر است که شما در کدام یک از این حالتهای والـد ، بـالغ و کودک رابطه برقرار مـیکنید.
من والد
"من والـد" درونی شما مجموعهای گسترده از قوانین، عرفهای اخلاقی و دستـور العملهایی است که والـدینتان در وجود شما فراهم آوردهاند. این دستورالعملها و قوانین، به احتمال زیاد ، در طی پنج سال اول زندگی شما روی نواری در ذهن تان ضبط میشود و سپس در تمام طول عمرتان، به طور مـداوم پخش مـیشوند. نوارهـای والد حاوی تمام چیزهـایی هستند که شما از والدینتان شنیدهاید. هر کـدام، هر ضـربالمثل مورد علاقه و نظایر آنها. "این قدر تنبل نباش، این قدر لاف نزن، هرگز به کسی اجازه نده دستت بیندازد، ازدواج یک بار برای تمام عمر است، همیشه غذای توی بشقابت را تمام کن، به آدمهای ثروتمند اعتماد نکن، تمام تمداران جنايتکارند، خطر نکن، غریبهها خطرناکاند از این نردبان رد نشو." این قوانین به هنگام کودکی برای افراد بسیار مهماند. زیرا کودک هنوز نمی تواند خطرات را پیشبینی کند و هیچ اطلاعی از راه و رسم زندگی در این دنیا ندارد. شما به هنگام کودکی، نمیدانستید که "داغ" یعنی چه و سوختگی چه بر سر پوست میآورد. بنابراین دستور العملهای سختی درباره شما و اجاق یا بخاری وجود داشت.
قوانین والد، معمولا شامل اطلاعاتی درباره این که چطور می توان کاری را انجام داد، هم هستند. آن ها به شما آموختهاند که چگونه با دیگران دست بدهید. چگونه با دیگران گفتگو کنید و در کوچه و محله چه رفتاری داشته باشید. این قوانین در نخستین رویاروییهای اجتماعی شما به شما کمک کردهاند و هنگامی که گام به این جهان نهادید، به شما اعتماد به نفس و اطمینان بخشیدند.
نـوارهای والد، می توانند در بسیاری زمینهها مفید بـاشند. این قوانین برای زنـدگی شما ساختار تعیین مـیکنند. برخی نوارهای والد خاصیتی حمایت کننده و مراقب دارند این نوارها، مثل یک معلم خوب به شما یادآوری میکنند که بهترین شیوه انجام هر کاری چیست، بی آن که حمله یا تها جمی در کار باشد. اگر والدین شما سختگیر و انعطافناپذیر بودهاند. به احتمال زیاد "والد" درون شما نیز به همان نسبت سختگیر و انعطافناپذیر خواهد بود. والد درون شما ممکن است صدایی تحکمآمیز و طردکننده داشته باشد که باعث میشود احساس کنید محدود شدهاید و تحت کنترل قوانین مطلق و سختی قرار دارید. خودتان به راحتی میتوانید تشخیص دهید که چه زمانی از موضع والد سخن میگویید، چرا که در آن هنگام، از کلماتی نظیر "همیشه"، "هـرگز " ، "دیـگر" و "نـکن"زیاد استفاده میکنید. ارتباط شما پر از دستورها و ارزیابـیهاست.
والد باز دارنده، به ویژه، از کلماتی چون "نکبت"، "احمق"، "مسخره" و"ابله" زیاد استفاده میکند. والد حمایتکننده، همه چیز را عالی، بینقص، و فوقالعـاده، توصیف میکند. هنگامی که در موضع والد قـرار میگیرید، ترجیح میدهید مسائل را با استفاده از اصطلاحاتی چون "میبایست " و "باید" حل و فصل کنید. گفتههای باید و شاید نشانه خوبی هستند که بفهمید در موضع "والد" خود قرار دارید.
کودک
همانگونه که والدینتان همچنان در باطن شما قرار دارند، کودکی هم که زمانی بودهاید همچنان در درون شما باقی است. کودک درون شما شامل تمام نیازهایتان به دانستن، احساس کردن، لمس کردن و تجربه کردن یک دنیای جدید است. کودک درون شما تشنه کشف و احساس است. اما در عین حال "کودک" شما محصول تمام نیتی، تنبیهات و احساسات منفیای است که در تقابل با دستورالعملهای والدین به وجود آمده است، یک کودک، خیلی زود به این نتیجه میرسد که " من خوب نیستم".
کودک چنین نتیجه ای میگیرد. زیرا صحنه های ترسناک و توضیح ناپذیر طرح و نیتی، دائمأ وجودش را تهدید می کند .
کودک بخشی از وجود شماست که احساسات تان در آن هستند: تمایلات، عشق ، لذت، و نیز خشم و ترس. احساس "من خوب نیستم" شما در پیچ و خم زندگی و روند رشد، کم کم رنگ می بازد . کودک درون شما سرشار از تمایلات است، اما در عین حال خود را به دلیل طرد گریپذیر از سوی والد، خام و آزرده احساس می کند. هنگامی که از موضع کودک ارتباط برقرار می کنید، در این رابطه انرژی زیادی به خرج میدهید: اشکها، لب بر چیدنها، بهانه گیری ها و بد خلقی ها و شکوه ها.
کودک درون شما همچنین منشأ سر زندگی، خنده ها و هیجان های جنسی است. "کودک "شما همچنین از جملاتی نظیر "از . بدم می آید"،"ای کاش . "،"چرا باید ." زیاد استفاده می کند. کودک شما تحمل شنیدن این که "تو خوب نیستی"را ندارد و هنگامی که احساس کند طرد شده است ، با خشم و آزردگی پا پس می کشد.
بالغ
بالغ، بخشی از وجود شماست که باید میان احساسات پر شور و نیازهای کودک، و قوانین و دستور العملهای والد تعادل برقرار کند. بالغ وجود شما نظیر یک کامپیوتر است، یک مرکز پردازش دادهها که اطلاعات را دستهبندی میکند و شما را از آنچه در درون و بیرون شماست آگاه میکند. بالغ وجود شما تصمیم گیرنده است. برای این کار، شرایط جهان خارج را می سنجد و نتایج احتمالی را پیشبینی میکند. بالغ در درون شما به اندرزهای والد گوش می دهد و نیازها و واکنش های کودک را نیز در نظر می گیرد. هدف تحلیل تبادلی، تقویت بالغ است. گاهی اوقات بالغ تحت سیطره و نفوذ"کودک "یا "والد" قرار می گیرد و یا توسط آن ها "آلوده"میشود. شما می توانید به راحتی تشخیص دهید که چه هنگام "بالغ" شما، تحت نفوذ "کودک" شما قرار دارد، زیرا در آن هنگام مایلید بر اساس احساسات پر شور و محرکهای عاطفی عمل کنید و احساسات و عواطف خود را نمی سنجید. احساسات بر وجود شما غالب شده است. ممکن است این احساسات را از طریق شکوه کردن، نق زدن، اشک ریختن یا لب بر چیدن بروز دهید. بی بند وباری و ماجراهای جنسی خام دستانه نیز نشانگر آناند که کودک احساساتی وجود شما در آن هنگام دست بالاتر را داشته است. هنگامی که بالغ شما با والدتان آمیخته و آلوده شود، معمولا منجر به پدیدآمدن انبوهی از پیشداوريهای نسنجیده در ذهن می شود. شما باورهای خشک و انعطاف ناپذیری دارید. در چنبره قوانینی گرفتار آمدهاید که به شما امکان ارزیابی موقعیتتان را نمی دهند. ارتباطات شما اغلب به شیوه های تهاجمی و سرزنش بار برقرار می شوند.
"بالغ" سالم نیازهای کودک را میداند و می فهمد و از قوانین والد نیز آگاه است و در عین حال مستقل عمل میکند. او بیآنکه مانع ظهور یکی شود یا اختیار را به دست دیگری بسپارد، ارتباط برقرارمیکند و تصمیم میگیرد. ارتباطی که ازسوی بالغ شما برقرار شود همیشه مستقیم و رو راست است. بالغ شما توصیف میکند، سوال میپرسد، احتمالات مختلف را میسنجد و دانستهها و نادانسته ها و درست ها و نادرست ها را ارزیابی میکند. او به جای آن که قضاوت کند یا باورهایی داشته باشد، دارای نقطه نظرهایی است. او آگاه است، اما دراین آگاهی هیچ بار عاطفی وجود ندارد.
برگرفته از کتاب : پیامها (چگونه با دیگران ارتباط بر قرار کنیم؟)
نویسندگان : متیومک کی - مارتا – پاتریک نانینگ
مترجمین : دکتر سید محمد رضا نقوی– محمد شهاب شمس
برگزاری كارگاه آموزشی مدیریت استرس در مرکز آموزش مدیریت دولتی قزوین
کودک ,والد ,بالغ ,، ,وجود ,ها ,درون شما ,هنگامی که ,ها و ,وجود شما ,به شما
درباره این سایت